W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

"Niedźwiadki" poznają gospodarstwo rolne i nie tylko ...

XML

Treść

“Niedźwiadki" wiedzą, jak powstaje chlem oraz mleko i jego przetwory.

Dzieci z grupy "Niedźwiadki" w ostatnich tygodniach kwietnia dowiedziały się, jak powstaje chleb, mleko oraz jego przetwory. Poznały cechy i rolę zawodów rolnika i piekarza. W tym celu odbyły wycieczkę do Piekarni w Brzozie, gdzie zapoznały się z procesem wypieku chleba. Miały również możliwość skosztować pyszne i śweżutkie drożdżówki. W przedszkolu dzieci gościły tatę Tosi, który osobiście piecze chleb w domu. Był tak miły, że upiekł i dla nas. Podczas wizyty przedszkolaki dowiedziały się z jakich produktów powstał degustowany chleb oraz w jaki sposób w domowych warunkach można go zrobić.
W kolejnym tygodniu dzieci udały się na wycieczkę do gospodarstwa rolnego w miejscowości Olimpin. Tam pod czujnym okiem pani Eli i pana Kazimierza odwiedziły zwierzęta w oborze, cielętniku, kurniku i stajni. Dowiedziały się wielu interesujących historii i ciekawostek o krowach, bykach, cielakach, kurach i koniach. Na własne oczy zobaczyły, gdzie kury niosą jajka, jak doi się krowy i co dalej dzieje się z mlekiem. Wielką atrakcją, nie tylko dla przedszkolaków, ale i dla pani Alinki, było dosiąść konia i "pogalopować"na jego grzbiecie. Chłopcy interesowali się również maszynami rolniczymi, zadawali mnóstwo pytań, na które z wielką cierpliwością odpowiadała pani Ela. 
Dzieci po wizycie w gospodarstwie wiedziały już dokładnie skąd jest mleko i gdzie zostaje przetransportowane poźniej. Aby dowiedzieć się, w jaki sposób powstają produkty mleczne przedszkolaki zaprosiły do przedszkola babcię Mateusza, która przez wiekle lat pracowała w mleczarni. Babcia Krysia opowiedziała na czym polegała jej praca, jakie produkty powstają w mleczarni oraz odpowiedziała na wszystkie pytania, które trapiły dzieci. Miłym akcentem spotkania były "krówki", którymi poczęstowała nas pani Krysia.